SZCZEGÓŁY KURSU

Dietetyka – Odchudzanie – 30 h

Gastronomiczne

Cel: Kurs ma na celu przybliżenie słuchaczom tematyki związanej z żywieniem człowieka. Przeznaczony dla osób zainteresowanych zdrowiem i racjonalnym stylem odżywiania, które chciałyby zmienić swój profil zawodowy lub są zainteresowane rozwojem umiejętności w tym zakresie.

Program kursu:

Wprowadzenie do dietetyki.
Wpływ odżywiania na sylwetkę, ogólny wygląd skóry, włosów i paznokci.
Dostosowanie diety do rodzaju wykonywanej pracy, płci, trybu życia i stanu zdrowia.

Odchudzanie i jego wpływ na organizm ludzki, zapobieganie otyłości.

Masa ciała i jej wpływ na komfort życia.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu człowieka.
Witaminy i składniki mineralne.
Zasady prawidłowego żywienia.
Rodzaje i charakterystyka diet.
Zasady komponowania jadłospisów.
Układanie diet z wykorzystaniem programu dietetycznego.